З 1 січня видача мікрокредитів в Україні регулюється новим Законом

Про те, що змінилося в правилах споживчого кредитування після того, як Закон № 891-ІХ вступив у дію, розповіли фахівці, які надають громадянам безоплатну правову допомогу.

Зміни в правилах мікрокредитування

Реклама із закликом узяти мікрокредит і таким чином вирішити нескладні фінансові проблеми буквально «переслідує» українців на вулиці і вдома, обіцяє низькі відсоткові ставки, подарунки, можливість пролонгації. Але в реальності проценти не такі вже й привабливі, інформація, яка мала б бути конфіденційною, розголошується, а прострочення виплат часто веде до шалених штрафів, затягуючи в боргову яму. Щоб унормувати правовідносини у цій стрімко зростаючій сфері ВРУ ухвалила Закон «Про внесення змін … щодо споживчого кредитування і формування та обігу кредитних історій».

Тепер угоди про позики, термін дії яких не перевищує 30 днів, а також ті, чий розмір не більший, ніж мінімальна зарплата, належать до споживчих і регулюються статтями Закону «Про споживче кредитування».

Нові правові норми передбачають певні гарантії прав споживачів, їх захист від незаконних діянь МФО. По-перше, документ встановлює, що граничний розмір штрафів і пені за недотримання умов кредиту повинен бути не більшим за його подвійну суму. По-друге, законодавець забороняє змінювати процентну ставку, механізм її обчислення та сплату відсотків, якщо це погіршує становище позичальника.

Певні гарантії отримують і МФО. Наприклад, необхідною умовою укладання договору є надання клієнтом згоди на доступ до кредитної історії, збереження та поширення особистих даних і інформації щодо позики, як це визначено статтями Закону «Про організацію формування та обігу кредитних історій».

Детальніше про всі нововведенням можна прочитати за посиланням.

Ризики для позичальників

Правники нагадують, що взяті в борг кошти необхідно повертати з процентами у визначений час. Тому, коли споживач вирішує оформити кредит, він повинен чітко розуміти основні моменти:

  • коли і скільки грошей потрібно буде віддати;
  • які штрафи передбачені договором через порушення його умов;
  • як діятиме фінустанова у разі виникнення форс-мажорних обставин.

Також юристи зазначають, що МФО перед підписанням угоди про позику у сумі не більшій, ніж мінімальна зарплатня, мають право не надавати клієнту паспорт споживчого кредиту, що робить можливим приховування деякої інформації.

Щоб уберегти себе від несподіванок, потрібно звертатися до перевірених організацій і уважно читати кредитний договір.