Державна програма «5–7–9 %» щодо фінансової допомоги бізнесу працює

Про це повідомив Ігор Петрашко — Міністр економіки, торгівлі та сільського господарства України. Наразі банки-партнери програми видали кредитів на суму, яка складає близько 19 млрд гривень.

Мета і завдання антикризової програми

Документ, який передбачає здешевлення позик для бізнесу (відомий під назвою «Доступні кредити»), розроблений на виконання Постанови КМУ «Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва». Вона прийнята, щоб полегшити створення нових робочих місць і сприяти збільшенню обсягів виробництва. Також програмою передбачена часткова компенсація процентних ставок і рефінансування заборгованості.

Упроваджує програму Фонд розвитку підприємництва разом з 27 банками-партнерами. Відповідно до Постанови КМУ, учасниками програми «Доступні кредити 5–7–9 %» можуть стати підприємці, чий річний дохід не перевищує суму, еквівалентну €20 млн. Отримати позику на оборотний капітал можна впродовж карантину, введеного у зв’язку з пандемією COVID-19 та 90 днів після його закінчення.

Суми кредитних коштів і їх розподіл за секторами економіки

З часу старту програми її учасниками стали 11 706 підприємців. Упродовж березня банки видали більше 2 тис. кредитів на суму 6,3 млрд гривень, а за останній тиждень місяця підписано 764 договори (1,9 млрд гривень).

Згідно з повідомленням пресслужби Мінекономіки, агросектор одержав 54% від загального обсягу, торгівля — 20% коштів, а переробні підприємства залучили 18%. Серед регіонів лідерами є підприємці Львівської, Харківської і Київської областей.

Найбільше коштів спрямовано на рефінансування кредитів — 11,5 млрд з загальної суми. Майже 4 млрд гривень видано в рамках антикризових заходів. На капітальні інвестиції виділено 3,5 млрд гривень.

Чому малі підприємці налаштовані песимістично

На відміну від урядовців, малий та середній бізнес налаштований більш песимістично — 52% учасників ринку очікують погіршення ситуації. Виплати в розмірі 8 тис. гривень, які держава здійснила в рамках програми фінансової допомоги, на думку підприємців лише частково компенсували їх збитки. Крім того, скористатися кредитом для розвитку бізнесу планує лише кожен п’ятий підприємець, а кожен третій в цьому році взагалі не збирається нічого інвестувати. Більш актуальною є пропозиція отримати позику на поповнення обігових коштів і рефінансування поточної заборгованості.

Варто також зазначити, що антикризові заходи запроваджені вперше, і бізнес ще не відчув, наскільки вони ефективні.