Банки схвалили 20 заявок на кредит за програмою «Доступна іпотека»

Міністерство фінансів України оприлюднило інформацію про те, що за 22 дні, які минули від старту програми, банки видали 20 кредитів на суму 14,72 млн гривень. Ще 90 заявок на 85,59 млн гривень знаходяться на розгляді.

Коротко про зміни в іпотечному кредитуванні

Програма «Доступна іпотека» розроблена Мінфіном на основі Постанови «Деякі питання здешевлення вартості іпотечних кредитів».

Вона передбачає, що громадяни зможуть брати позику під 7%. Різницю у сумі кредитної ставки буде відшкодовувати держава. Кредит видається максимум на 20 років, а його розмір обмежений 2 млн гривень. Пільгова іпотека стосується нерухомості не старшої за три роки — це можуть бути індивідуальні будинки, квартири, не дорожчі 2,5 млн гривень.

Адмініструванням програми займається Фонд розвитку підприємництва, а її реалізацію регламентує «Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів».

Як повідомляє пресслужба Мінфіну програма уже працює в 18 областях України і в столиці. Найбільше кредитів видано в Київській обл. і Києві — 35% і 30%. На третьому місці Львівщина — 17%. В п’ятірку лідерів також увійшли Харківщина (10%) і Рівненщина (8%).

Хто має право на кредит

Скористатися пільговими пропозиціями можуть громадяни, незалежно від віку і професії, які не мають власного житла чи майнових прав на об’єкт незавершеного будівництва та/або не є інвесторами. При цьому для них знято умову перебування на квартирному обліку, забезпеченості житлом в розмірі понад 13,6 кв. м на одну людину і збільшено максимально можливу суму середньомісячного доходу сім’ї.

Які банки беруть участь в програмі

До держпрограми долучилися 8 банків. Це державні фінансові установи — ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк, а також «Мегабанк», «Альянс», «Кредобанк», «Глобус» і «ОТП Банк». Разом з тим у міністерстві зазначають, що їх кількість може зрости до 25. Фінустанови узгоджують свої процедурні вимоги з умовами держпрограми, розширюють інформування потенційних позичальників.

Ризики для позичальників і банків

Юристи схвально оцінюють урядову ініціативу, але закликають громадян не забувати про ризики через нестабільну економічну ситуацію, чітко прораховувати свої можливості, тому що у випадку припинення виплат усі внесені кошти і застава стають власністю банку. Також є небезпека, що державі може не вистачити грошей для компенсації відсотків або ж в бюджет у наступному році не будуть закладені кошти на фінансування цієї статті. У такому випадку клієнту доведеться сплачувати всю суму процентів.

Натомість банкіри заявляють про незахищеність своїх прав. Їх цікавить, хто гарантує оплату кредиту, якщо позичальник не зможе або не схоче виконувати взяті на себе зобов’язання. Адже, як і раніше, фінустанова не має права відчужити заставне майно.